Ajankohtaista

Aurinko, loma ja kesätyöntekijät – muistilista kesätyöntekijöiden palkkaamiseen

Kesä kolkuttaa jo ovella, ja pian monilla työpaikoilla ympäri maata toivotetaankin tervetulleiksi enemmän tai vähemmän innokkaita kesätyöntekijöitä. Monille kesätyö voi olla ensimmäinen kosketus työelämään. Tässä on muutamia tärkeitä asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon, kun kesätyöntekijöitä otetaan yritykseen.

Varmista, että muodollisuudet ovat kunnossa

Varmista, että lakisääteiset vakuutukset ovat voimassa ja työterveyshuolto on hoidettu kuntoon – nämä koskevat myös kesätyöntekijöitä. Tarkista, että palkka on työehtosopimuksen mukainen. Pyydä yhteystietoja, henkilötunnusta, pankkitilinumeroa sekä verokorttia työsopimusta varten. Palkanlaskijanne auttaa tässä mielellään, jos on tarve!

Työsopimus ja työtehtävät

On erittäin tärkeää sekä työnantajalle että työntekijälle, että työsopimus on tehty kirjallisesti. Molempien osapuolten on allekirjoitettava sopimus.

  • Koeaika voi olla enintään puolet lyhyen työsuhteen kestosta.
  • Alaikäisen tulee olla täyttänyt 15 vuotta voidakseen olla säännönmukaisessa työsuhteessa. Muista, että kaikki työajat ja -tehtävät eivät ole sallittuja alaikäisille.

Mitä kesätyöntekijän työkenttään kuuluu ja miten työ tehdään? Kerro selkeästi etukäteen, mitä kesätyöntekijöiltä odotetaan ja mitkä ovat heidän työtehtävänsä.

Perehdytys, ohjaus ja palaute

Perehdytys yritykseen ja sen kulttuuriin sekä kunnollinen koulutus työtehtäviin, työkaluihin ja järjestelmiin on ensiarvoisen tärkeää, jotta kesätyöntekijät tuntisivat olonsa tervetulleiksi ja pystyisivät tekemään työnsä hyvin. Aseta työturvallisuus etusijalle! Ole saatavilla ja varmista, että työntekijöiden on helppo pyytää apua sitä tarvitessaan.

Muista säännöllisesti tarkistaa, että työntekijät ovat ymmärtäneet tehtävänsä. Anna heille myös palautetta tehdystä työstä.

Palkanlaskenta

Määrittele palkka työehtosopimuksen mukaisesti, ja muista maksaa lomakorvaus, kun työsuhde päättyy. Palkanlaskijan on saatava verokortti ja kopio työsopimuksesta. Vältä käteispalkan maksamista ja varmista, että palkat raportoidaan oikein ja ilmoitetaan tulorekisteriin. Kun B&V hoitaa palkanlaskentanne, voitte olla varmoja, että kaikki on kunnossa!

Seuraa ja arvioi – kesätyöntekijästä voi tulla arvokas voimavara yritykselle

Miten meni? Muista arvioida suoritukset kesätyön päätyttyä ja antaa rakentavaa palautetta. Kesätyöntekijöiden mielipiteiden ja kokemusten kysyminen voi olla arvokasta ja hyödyllistä tulevien rekrytointiprosessien kehittämiseksi. Pidä hyvää huolta kesätyöntekijöistä – parhaassa tapauksessa he voivat olla yritykselle arvokas voimavara useiden vuosienkin ajan, ja tekeepä tyytyväinen kesätyöntekijä hyvää myös työnantajakuvalle.

Muista, että voit aina pyytää meiltä apua ja neuvoja, jos sinulla on kysyttävää palkanlaskennasta, työsopimuksista tai mistä tahansa kesätyöntekijöihin liittyvästä asiasta. Onnea rekrytointiin!