Aktuellt

Sol, semester och sommarjobbare – en kom ihåg-lista för dig som ska anställa sommarpersonal

Sommaren står för dörren och på många arbetsplatser runt om i landet får man snart välkomna mer eller mindre motiverade sommarjobbare. Många kanske sätter sin fot i arbetslivet för allra första gången. Här är några viktiga saker att tänka på när man tar emot sommarjobbare i företaget.

Förbered formaliteterna

Se till att lagstadgade försäkringar är tecknade och att arbetshälsovård är ordnad – dessa gäller även för sommarjobbare. Kontrollera lönen enligt kollektivavtal och be om kontakt- och personuppgifter, bankkontonummer och skattekort, så att arbetsavtalet kan förberedas. Er löneräknare hjälper gärna till om det behövs!

Arbetsavtal och arbetsuppgifter

För såväl arbetsgivare som anställd är det mycket viktigt att det finns ett skriftligt arbetsavtal. Båda parter ska underteckna avtalet.

  • Prövotid kan vara max hälften av det korta arbetsförhållandets längd.
  • En minderårig bör ha fyllt 15 år för att kunna vara i ett regelrätt arbetsförhållande. Kom ihåg att alla arbetstider och -uppgifter inte är tillåtna för minderåriga.

Vad ska sommarjobbaren göra och hur ska arbetet utföras? Se till att på förhand tydligt förklara vad som förväntas av sommarjobbarna och vilka deras arbetsuppgifter är.

Introduktion, handledning och feedback

Introduktion till företaget och företagskulturen och en ordentlig inskolning vad gäller arbetsuppgifter, verktyg och system är A och O för att sommarjobbarna ska känna sig välkomna och kunna göra ett bra jobb. Prioritera arbetssäkerheten! Var tillgänglig och se till att de känner sig bekväma med att be om hjälp vid behov.

Kom ihåg att regelbundet kolla så att de förstår sina uppgifter och ge dem feedback på deras arbete.

Löneräkning

Bestäm lönen enligt kollektivavtal och kom ihåg att semesterersättning ska betalas ut när arbetsförhållandet upphör. Löneräknaren behöver få skattekortet och en kopia av arbetsavtalet. Undvik att betala löner kontant och se till att löner redovisas korrekt och anmäls till inkomstregistret. När B&V sköter er löneräkning kan ni vara säkra på att allt är i ordning!

Följ upp och utvärdera – sommarjobbaren kan bli en värdefull resurs

Hur gick det? Kom ihåg att utvärdera prestationerna efter sommarjobbets slut och ge konstruktiv feedback. Att be om sommarjobbarnas åsikter och erfarenheter kan vara värdefullt och användbart för att förbättra framtida rekryteringsprocesser. Ta väl hand om era sommarkollegor – i bästa fall blir de en resurs för företaget i många år framöver och en nöjd sommarjobbare är också bra PR för arbetsgivarbilden.

Kom ihåg att du alltid kan be oss på B&V om hjälp och råd med löner, arbetsavtal och allt annat som rör sommarjobbare. Lycka till med rekryteringen!