Ajankohtaista

Autot ja ajoneuvot verotuksessa – perussääntöjä yrittäjälle

Autoihin ja ajoneuvoihin liittyy verotuksessa useita sääntöjä. Kun yrittäjä haluaa ilmoittaa vähennyksiä, on hyvä selvittää ajoneuvon hankintaan, käyttöön ja ajoneuvon tyyppiin liittyvät säännöt. Vähennyskelpoisuuden varmistamiseksi on myös tärkeää, että tarvittava dokumentaatio on kunnossa: yksityiskäytön osuudesta tulee olla olemassa muistiinpanot, ajopäiväkirja tai muu vastaava luotettava laskelma.

Henkilöauto

Yrittäjät miettivät usein, onko kannattavaa pitää autoa ”firman nimissä”. Yksinkertaista ja yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa, koska asiaan vaikuttavat niin monet muuttujat: auton arvo, autoetuarvo, kuinka paljon yrittäjä nostaa palkkaa, kuinka paljon autoa käytetään yksityiseen ajoon elinkeinotoiminnan ajoihin verrattuna, yritysmuoto ja monet muut seikat.

Lyhyt vastaus on, että auton pitäminen yrityksen nimissä on harvoin kannattavaa, mikäli voi vaihtoehtoisesti ilmoittaa matkakuluja ja hakea kilometrikorvauksia yksityisestä ajoneuvosta. On kuitenkin otettava huomioon, että jos yksityisyrittäjän elinkeinotoiminnan ajot ylittävät 50 prosenttia ajokilometreistä, kilometrikorvaukset putoavat yli puolella. Tällöin voi olla järkevää sisällyttää auto yrityksen kirjanpitoon ja tehdä vähennykset sitä kautta, tai muuttaa yritys henkilö- tai osakeyhtiöksi sääntöjen mukaisten matkakorvausten tekemiseksi.

Jos yrityksessä on työntekijöitä, vertaillaan matkalaskelmien mukaisia matkakuluja ja todellisia autokuluja, ja valitaan niistä yritykselle edullisempi vaihtoehto.

Henkilöautojen osalta hankinta- tai käyttökuluista ei saa arvonlisäveron vähennyksiä. Sen sijaan autoetu, joka myönnetään, jos autoa käytetään myös yksityiskäyttöön (noin 700–1000 €/kk), voi olla houkutteleva ja helppo tapa rahoittaa auton hankinta yrityksen kautta. Jos auton arvo laskee ensimmäisten vuosien jälkeen, yrittäjän voi olla kannattavaa harkita auton ostamista yritykseltä.

Pakettiauto

Puhtaasti tavarankuljetukseen tarkoitetun pakettiauton (kuljettaja ja kaksi matkustajaa) hankinta- ja käyttökulut ovat vähennyskelpoisia arvonlisäverotuksessa. Hankintakuluja ei voi vähentää arvonlisäverosta, jos pakettiauto on hankittu marginaaliverotuksella tai ostettu yksityishenkilöltä. Huomaa, että kun tällainen pakettiauto vaihdetaan tai myydään, arvonlisävero tulee tilittää! Pakettiautoihin, joissa on takapenkki (rekisteröity 1+4 henkilölle), pätevät samat ehdot kuin henkilöautoihin.

Muut ajoneuvot

Ajoneuvot, jotka on tarkoitettu vuokraukseen, henkilökuljetukseen tai autokoulujen käyttöön, voidaan yksityisen osuuden lisäksi vähentää arvonlisäverotuksessa. Arvonlisävero, joka sisältyy nelipyöräisten, mopojen, mopoautojen, moottorikelkkojen, polkupyörien ja helikopterien hankinta- ja käyttökuluihin, voidaan vähentää elinkeinotoiminnan käytön osalta.

Yleensä arvonlisäveron vähennystä ei saa:

  • moottoripyöristä
  • asuntoautoista
  • matkailuvaunuista
  • kevyistä, henkilöautoiksi rekisteröidyistä kuorma-autoista
  • vapaa-ajan käyttöön tarkoitetuista vesikulkuneuvoista

Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää autojen ja ajoneuvojen verotuksesta

Autamme mielellämme yrityksiä ”laskemaan” ja puntaroimaan autoedun hyödyllisyyttä. Tarvitsemme tällöin tiedot tulevan auton autoedun arvioidusta arvosta sekä siitä, kuinka monta kilometriä yrittäjälle kertyy vuodessa elinkeinotoiminnan ajoja ja yksityisajoja. Ota yhteyttä, niin autamme sinua!