Yrityskauppa herättää usein paljon kysymyksiä. Jos yrityksen ostamisesta tai myymisestä ei ole aiempaa kokemusta, voi tuntua hankalalta tietää, mitä pitää tehdä ja miten kauppa hoidetaan käytännössä.
Hyvä uutinen on se, että asiaa ei tarvitse pohtia yksin, vaan apua on saatavilla! Kerromme tässä, mitä yrityskauppaan liittyviä asioita pitää huomioida ja miksi asiantuntijan apuun turvautuminen voi olla kannattavaa.
Huolellisesti suunnitellussa kaupassa kaikki voittavat
Bäck & Vilénillä on pitkä kokemus sekä ostajien että myyjien edustamisesta. Kaikissa yrityskaupoissa on tärkeää miettiä, miten eri intressit huomioidaan, jotta kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Huolellisesti harkitussa, hyvin suunnitellussa ja oikein toteutetussa yrityskaupassa kaikki voittavat.
Molemmilla osapuolilla on usein epärealistiset odotukset hinnasta. Jos pyydettävästä tai maksettavasta hinnasta on epäselvyyttä, asiantuntijalta kannattaa pyytää neuvoa. Teemme säännöllisesti yritysarviointeja, ja voit luottaa siihen, että teemme oikeudenmukaisen ja puolueettoman arvion.
Jos työntekijät sisältyvät kauppaan, myös tämä pitää huomioida tilanteen mukaan. On tärkeää laatia suunnitelma siitä, mitä ostetuilta vaaditaan luovutuksen jälkeen.
Kun on päästy niin pitkälle, että hinnasta ja muista yrityskaupan seikoista on sovittu, täytyy järjestää tarvittava dokumentaatio, kuten sopimus ja kauppakirja. Usein voimme laatia kaikki tarvittavat sopimukset itse, mutta mutkikkaammissa tapauksissa ja isoissa yrityskaupoissa suosittelemme kontaktiverkostostamme ulkopuolista yritysjuristia, joka voi joko laatia tai tarkastaa sopimuksen.
Rahoitus ja toimintasuunnitelma
Rahoituksen saaminen kaupalle edellyttää rahoitussuunnitelmaa. Rahoitussuunnitelman avulla pankille osoitetaan, mikä ostosuunnitelma on ja miten laina maksetaan. Rahoitussuunnitelmaan voidaan myös liittää toimintasuunnitelma ja budjetti.
Rahoittajien vakuuttaminen voi olla työlästä ja rahoituksen saaminen joskus ongelmallista. Meillä on kokemusta eri rahoittajista, joten tiedämme, mitä suunnitelmaan pitää sisällyttää ja miten paketti koostetaan. Jos olet epävarma toimintasuunnitelmasta tai budjetista, voimme auttaa myös niiden kanssa.
Myös myyjä voi eri tavoin vaikuttaa rahoituksen saamiseen. Myyntihintaan voi vaikuttaa muun muassa siten, että myyjä tyhjentää yrityksensä etukäteen. Kaupan toteutumiseksi voi miettiä esimerkiksi pitkän vuokrasopimuksen tekemistä suoraan myymisen sijasta.
Oikea ajoitus
Verotus on myyjän näkökulmasta asia, joka mietityttää useita. Verotusta voi keventää monin keinoin – ja oikealla ajoituksella on suuri merkitys. Tiedämme, miten yrityskauppa pitää suunnitella ja toteuttaa verotuksen kannalta ihanteellisella tavalla.
Jos tarkoituksenasi on myydä yritys, se tulee tehdä silloin, kun yrityksellä menee mahdollisimman hyvin, koska silloin kauppa hyödyttää sinua eniten. Myyntipäätös kannattaa lisäksi tehdä hyvissä ajoin ennen eläköitymistä, kun virtaa vielä riittää loppukiriä varten – yrityskaupat voivat olla uuvuttavia.
Kaikki yrityskaupat ovat erilaisia – ja jokainen on luottamuksellinen
Tiedämme 10–20 yrityskaupan vuosittaisella kokemuksella, että kaikki kaupat ovat yksilöllisiä ja niissä pitää ottaa huomioon eri olosuhteita. Jos kyseessä on sukupolvenvaihdos, perhepoliittiset asiat pitää huomioida esimerkiksi perinnön kannalta ja niistä pitää sopia huolellisesti. Olemme kuitenkin oppineet monista yrityskaupoista, mitä asioita voi hyödyntää eri tilanteissa. Olipa lähtökohta mikä tahansa, haluamme painottaa, että kaikki yrityskauppaan liittyvä on luottamuksellista ja jää sinun ja meidän väliseksemme.
Harkitsetko yrityksesi myymistä vai oletko löytänyt kiinnostavan kauppakohteen? Ota meihin yhteyttä, niin autamme suunnitelmiesi toteuttamisessa! Lue lisää yritys- ja konsultointipalveluistamme.
Lisätietoja antaa:
Per Vilén, yrityskonsultti
(06) 320 9555
per.vilen@back-vilen.fi
Johan Hällmark, toimitusjohtaja, KLT
(06) 320 9578
johan.hallmark@back-vilen.fi