Aktuellt

En win-win affär – det ska du tänka på när du köper eller säljer ett företag

En företagsaffär väcker ofta många frågor. Har man ingen erfarenhet av att köpa eller sälja företag sedan tidigare är det svårt att veta vad man behöver göra och hur man ska gå till väga i praktiken.

Den goda nyheten är att du inte ensam behöver grubbla på detta. Det finns hjälp att få! Här tar vi upp några av de saker du behöver tänka på vid en företagsaffär och varför det kan löna sig att ta hjälp av en expert.

En välgenomtänkt affär vinner alla på

På Bäck & Vilén har vi lång erfarenhet av att representera både köpare och säljare. I alla affärer är det viktigt att fundera på hur man tar tillvara olika intressen, så att alla inblandade blir nöjda. En genomtänkt, bra planerad och rätt genomförd företagsaffär vinner alla på.

Båda parter har ofta orealistiska förväntningar på priset. Vet man inte vad man ska begära eller betala är det vettigt att be en expert om råd. Vi gör regelbundet företagsvärderingar och du kan lita på att vi gör en rättvis och opartisk bedömning.

Ingår anställda i affären är det ytterligare en aspekt att fundera på och något som alltid måste anpassas efter situationen. Viktigt är att man har en plan för vad som krävs av de inköpta när överlåtelsen sker.

När man kommit så långt att man är överens om priset och övriga ramar för affären behöver man ordna med nödvändig dokumentation, som avtal och köpebrev. Oftast kan vi ta fram alla behövliga avtal själva, men i vissa knepigare fall och större affärer så rekommenderar vi via våra kontakter en utomstående affärsjurist som antingen tar fram eller läser igenom avtalen.

Finansiering och verksamhetsplan

För att få finansiering för köpet behövs en finansieringsplan. I finansieringsplanen visar du för banken vad planen med köpet är och hur du ska betala lånen. Till finansieringsplanen ska du också bifoga verksamhetsplan och budget.

Att övertyga finansiärerna kan vara arbetsamt och att få finansiering kan ibland bli ett problem. Vi har erfarenhet av olika finansiärer, vet vilka delar som ska ingå och hur man binder ihop paketet. Känner du dig osäker på verksamhetsplanen och budgeten så hjälper vi också till med det.

Även säljaren kan på olika sätt påverka möjligheten att få finansiering. Försäljningspriset kan bland annat påverkas genom att säljaren tömmer sitt bolag på förhand. För att köpet ska bli av kan man fundera på att göra ett långt hyresavtal, i stället för att sälja direkt.

Rätt tajming

Ur säljarsynpunkt är beskattning det som många funderar på. Det finns många sätt att få en lindrigare beskattning: här spelar rätt vald tidpunkt en stor roll. Vi vet hur man bör lägga upp och genomföra affären för att det ska bli skattemässigt optimalt.

Har du för avsikt att sälja ditt företag så ska du göra det när företaget går så bra som möjligt, eftersom du då får mest ur det. Det lönar sig dessutom att fatta beslutet i god tid innan pensionen, när du har orken och slutspurten kvar i kroppen – företagsaffärer kan vara utmattande.

Ingen affär är den andra lik – alla är konfidentiella

Vi gör mellan 10 och 20 företagsaffärer i året och vet att alla arrangemang är unika, med olika omständigheter som behöver tas i beaktande. Handlar det om generationsskifte finns det familjepolitiska angelägenheter, gällande exempelvis arv, som behöver pratas igenom noga. Tack vare vår erfarenhet av att genomföra många olika affärer har vi lärt oss vilka saker som ändå går att plocka och använda i olika situationer. Oavsett vad utgångspunkten är vill vi betona att allt som rör affären är konfidentiellt och stannar mellan dig och oss.

Funderar du på att sälja ditt företag eller har du hittat ett intressant köpobjekt? Kontakta oss så hjälper vi dig att förverkliga dina planer!  Läs mer om våra tjänster inom bolagsfrågor och konsultering.

Kontakt och ytterligare information:

Per Vilén, företagskonsult
(06) 320 9555
per.vilen@back-vilen.fi

Johan Hällmark, VD, EBR
(06) 320 9578
johan.hallmark@back-vilen.fi