Aika täyttää veroilmoitus! Pitääkö tehdä jotain? Mitä vähennyksiä voi tehdä? Minkälaiset palvelut oikeuttavat kotitalousvähennykseen? Yritysten lisäksi autamme mielellämme myös yksityishenkilöitä veroilmoitusten täyttämisessä.
Jätä ilmoitus ajoissa
Esitäytetty veroilmoitus ilmestyy postilaatikoihin ja OmaVeroon maalis-huhtikuussa 2024. Monille liikkeenharjoittajille, maatalousyrittäjille ja heidän puolisoillensa ilmoitusten palautuspäivä on jo 2.4., osalle taas 7.5., 14.5. tai 21.5. Myöhästymismaksujen välttämiseksi on tärkeää, että ilmoitus on saapunut Verohallinnolle ajoissa.
Vinkki! Veroilmoitusstressi vähenee, kun tarvittavat tiedot on vuoden aikana tallennettu toimivaan järjestelmään. Ota tavaksi säilyttää kaikki tiedot samassa paikassa – näin helpotat sekä omaa että kirjanpitäjäsi työtä, kun on veroilmoituksen aika.
Tarkista tiedot
Tarkista aina, että esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ovat oikein. Usein esimerkiksi palkkatiedot pitävät paikkansa, mutta aina on syytä tarkistaa myös ilmoitukseen valmiiksi täytettyjen tietojen paikkansapitävyys. Parhaassa tapauksessa kaikki tiedot ovat oikein, eikä lisättävää tai korjattavaa ole. Tällöin ilmoitusta ei tarvitse lähettää.
Tulot ja vähennykset – oletko perillä näistä?
Usein ilmoitukseen on lisättävä sekä tuloja että vähennyksiä. Tuloihin voi kuulua esimerkiksi myynti- ja vuokratuloja. Muista myös, että sinulla on oikeus vähentää tuloista niihin liittyviä kustannuksia.
Yleisimpiä esitäytettyyn veroilmoitukseen lisättäviä vähennyksiä ovat muun muassa:
- Työhuonevähennys
- Vähennykset työvälineistä ja tietoliikenneyhteydestä
- Matkakulut (edullisinta liikkumismuotoa käyttäen, yleensä joukkoliikenne)
Kaikki palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Tähän sisältyvät muun muassa työhuoneeseen, työvälineisiin, tietoliikenneyhteyksiin ja matkustamiseen liittyvät menot. Jos menoja kertyy enemmän kuin 750 euroa (joka vähennetään automaattisesti), ne on ilmoitettava isomman vähennyksen saamiseksi.
Huomaa, että myös yrittäjällä on oikeus vähennykseen kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista. Lisäksi yrittäjä voi saada korvauksen yritykseltään tai lisävähennyksen työhön liittyvistä matkakustannuksista.
Kotitalousvähennys. Vähennys koskee ostettuja töitä, kuten siivous- tai remonttipalveluita omaan, vanhempien tai isovanhempien kotiin tai vapaa-ajan asuntoon. Vuonna 2024 kotitalousvähennys myönnetään myös kotona annettavaan fysioterapiaan ja toimintaterapiaan. Enimmäismäärä remonttikulujen osalta on 2 250 euroa / henkilö ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotöiden sekä öljylämmityksestä luopumisen kulujen osalta 3 500 euroa / henkilö.
Voit saada elatusvelvollisuusvähennyksen, jos maksat elatusapua lapsestasi. Elatusavusta on oltava sosiaalilautakunnan vahvistama sopimus tai tuomioistuimen päätös. Vähennys on ⅛ maksetusta määrästä. Vähennys on kuitenkin enintään 80 euroa vuodessa jokaisesta alaikäisestä lapsesta.
Sähkövähennys voidaan myöntää vuonna 2023 ajanjaksolla tammi-huhtikuu tulleista suurista sähkölaskuista, eli jos sähköenergian kokonaiskustannukset ovat tänä aikana olleet korkeammat kuin 2 000 euroa. Sähkövähennys on 60 % yli 2 000 euroa ylittävistä kustannuksista. Enimmäismäärä on 2 400 euroa / asunto.
Lainat ja korot
Tarkista ilmoituksesta myös lainojen ja maksettujen korkojen tiedot. Jos olet ottanut lainan tulojen hankkimista varten, kuten sijoituskiinteistön ostamiseen, lainan korot voivat olla vähennyskelpoisia. Asuntolainojen korkovähennykset eivät enää ole vähennyskelpoisia verotuksessa vuodesta 2023 alkaen. Sama koskee ensiasunnon velan korkoja.
Me tunnemme veroilmoitukset kuin omat taskumme – ja oikeasti myös pidämme niistä!
Tuntuuko edelleen vaikealta? Ota yhteyttä kirjanpitäjääsi, niin autamme sinua täyttämään ilmoituksen ja varmistamme, että saat oikeat vähennykset.
Lue lisää veroilmoituksesta ja vähennyksistä Verohallinnon sivuilla: Ilmoita ja tarkista vähennykset – vero.fi
Huomaa, että tekstin summat ja vähennykset sekä tämän kevään ilmoitettavat asiat koskevat verovuotta 2023.