Ajankohtaista

Tiedätkö kaiken tarvittavan? Yrittäjän tarkistuslista

Yrityksen hallintoon liittyvät asiat voivat joskus tuntua ylivoimaisilta niin kokeneista kuin aloittelevistakin yrittäjistä. Paperitöiden tekeminen ei useimmiten ole yhtä houkuttelevaa kuin yrityksen ydinliiketoimintaan liittyvät työt, ja jos et ole kirjanpitoalan yrittäjä, et ehkä syty käsitteistä, kuten verosuunnittelu, eläkevakuutus ja osakassopimus. Me Bäck & Vilénillä huolehdimme kirjanpidosta, mutta lisäksi tarjoamme muun muassa yritysneuvontaa ja konkreettista apua erilaisten asiakirjojen ja sopimusten laatimiseen. Tässä on joitakin vinkkejä yrittäjille ja yrittäjyyttä harkitseville:

1. Oikean yritysmuodon valitseminen

On tärkeää pitää mielessä, että eri yritysmuotoja verotetaan eri tavoin. Osakeyhtiön veroprosentti on kiinteä, mikä voi olla hyvä asia silloin, kun yrityksen voitot kasvavat. Vaikka yksityisen elinkeinonharjoittajan toiminta olisi kasvanut, moni yrittäjä jättää liiketoimintansa yhtiöittämättä joko tietämättömyyttään tai vanhasta tottumuksesta. Me Bäck & Vilénillä autamme sinua mielellämme yritysmuodon muutoksiin ja verosuunnitteluun liittyvissä asioissa!

2. Hanki tietoa vakuutuksista

Yrittäjän on tärkeää valita yritykselleen sen aidosti tarvitsemat vakuutukset. Huomioithan, että osat vakuutuksista ovat lakisääteisiä, esim. Yel/Tyel, tapaturmavakuutus ja ryhmähenkivakuutus. Lakisääteisien vakuutuksien lisäksi, yrityksellä on hyvä olla omaisuusvakuutus, oikeusturva- ja vastuuvakuutus sekä vahinkovakuutus. Vapaaehtoisiin vakuutuksiin kuuluvat esimerkiksi vapaa-ajan tapaturma vakuutus, henkivakuutus, ja kybervakuutus. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi, ja tarkista että yrityksen vakuutukset ovat ajan tasalla ja selvittele samalla mitä ne korvaavat ja mitä ei. Lisäksi on tärkeää huolehtia siitä, että yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) pohjana oleva työtulo on oikealla tasolla.

3. Oikein hinnoiteltu ja markkinoille sovitettu tuote saa kassan kilisemään

Tärkeätä kaikille yrityksille on liikevaihdon ja tuoton saaminen. Siinä onnistuakseen yrityksen on keskityttävä myyntiin, markkinointiin, tuotekehitykseen ja toimitusvarmuuteen. Hyvä tuote tai palvelu on helppo myydä – ja viime kädessä asiakas päättää, onko tuote tai palvelu riittävän hyvä. Siksi yrittäjän on tärkeää suhtautua vastaanottavaisesti kehitysehdotuksiin ja mukauttaa tuotettaan markkinoiden tarpeita vastaavaksi. Tiedämme, että voi olla vaikeaa määrittää omille tuotteilleen ja palveluilleen hyvät ja kilpailukykyiset hinnat, jotka lisäksi tuottavat voittoa. Voimme auttaa sinua määrittämään palvelullesi tai tuotteellesi riittävän hyvä myyntihinnan. Hinnoitteluun liittyy laskelmien lisäksi paljon psykologiaa, on muistettava, että asiakas ei aina halua halvinta tuotetta!

4. Kysy kirjanpitäjältäsi kilometrikorvauksista ja päivärahoista

Jos et ole varma, oletko itse tai ovatko työntekijäsi oikeutettuja kilometrikorvauksiin tai päivärahoihin, kirjanpitäjäsi osaa auttaa. Kilometrikorvauksen ja päivärahojen suuruudet määritetään joka vuodeksi erikseen, ja päivärahan määrä vaihtelee maittain (joissakin tapauksissa jopa kaupungeittain). Lisäksi päivärahoihin liittyy alakohtaisia määräyksiä, jotka voivat tuottaa lisäpäänvaivaa. Ilmoitamme asiakkaillemme joka vuoden alussa vuoden kokopäivärahan, osapäivärahan ja kilometrikorvauksen suuruudet.

5. Säästä aikaa: anna meidän hoitaa raporttien ja asiakirjojen laatiminen

Sopimukset kannattaisi useimmiten tehdä kirjallisesti, sillä se tuo turvaa kiistatilanteissa ja jopa estää kiistatilanteiden syntymisen. Me Bäck & Vilénillä haluamme tehdä yrityksesi ydintoiminnan harjoittamisesta sinulle mahdollisimman helppoa. Siksi autamme sinua esimerkiksi työ- ja vuokrasopimusten ja velkakirjojen laatimisessa. Me hallitsemme alan terminologian, tarjoamme valmiit asiakirjamallit ja laadimme kirjalliset sopimukset puolestasi. Lisäksi voit antaa meille laadittavaksi tarvittavat viranomaisraportit ja pöytäkirjat. Näin sinun aikaasi vapautuu niihin töihin, jotka tuottavat parhaiten.

Jos yrityksesi kaipaa apua johonkin edellä mainituista asioista, ota yhteyttä meihin. Ratkotaan pulmat yhdessä!