Aktuellt

Har du koll? Företagarens checklista

Såväl erfarna som nya företagare kan känna sig överväldigade av sin företagsadministration. Pappersarbetet är kanske inte lika inspirerande som företagets kärnverksamhet, och är du inte företagare inom bokföring går du förmodligen inte i gång på termer som skatteplanering, pensionsförsäkring och aktieägaravtal. På Bäck & Vilén tar vi inte bara hand om bokföring utan erbjuder också bland annat företagsrådgivning och konkret hjälp med dokumentation och avtal av olika slag. Här kommer några tips till dig som är eller funderar på att bli företagare.

1. Välj rätt företagsform

Det är bra att komma ihåg att beskattningen ser olika ut för olika företagsformer. Aktiebolagens skatteprocent är fast, vilket kan vara fördelaktigt då företagets vinst ökar. Det är vanligt att man förblir enskild näringsidkare av okunskap eller gammal vana trots att företaget växer. Det kan också vara tvärtom – du kanske har ett aktiebolag trots att det inte längre är den mest lönsamma företagsformen för dig och ditt företag. Vi på Bäck & Vilén hjälper dig gärna med ombildning och skatteplanering!

2. Skaffa dig koll på försäkringarna

De flesta försäkringar påförs inte per automatik, inte ens de lagstadgade, så det gäller för företagaren att se till att själv skaffa sig de nödvändiga försäkringarna. Det kan vara bra att tänka på att försäkra sin egendom, ha någon form av rättsskydds- och ansvarsförsäkring samt att vara förberedd för olyckor. Kontakta ditt försäkringsbolag redan i dag för att kontrollera vilka försäkringar ett företag i din bransch kan behöva och vad dessa täcker. Du behöver också hålla koll på att den rapporterade arbetsinkomstnivån för företagarens pensionsförsäkring (FöPL) är på rätt nivå.

3. En korrekt prissatt och marknadsanpassad produkt ger klirr i kassan

Det viktigaste för alla företag är att skapa omsättning och dra in pengar. För att lyckas med det behöver fokus ligga på försäljning, produktutveckling och leveranssäkerhet. En bra produkt eller tjänst är lätt att sälja – i slutändan är det kunden som avgör om produkten eller tjänsten är tillräckligt bra. Därför bör du som företagare vara mottaglig för utvecklingsförslag och anpassa den egna produkten enligt marknadens behov. Vi vet att det kan vara svårt att prissätta sina varor eller tjänster på ett rimligt och konkurrenskraftigt sätt som dessutom ger klirr i den egna kassan. Vi hjälper dig att räkna ut vilka prispåslag som behövs för att du ska gå med vinst. Om det verkar som att dina konkurrenter kan erbjuda ett mycket lägre pris för en liknande vara eller tjänst, kan det vara läge att tillsammans med oss se över din kostnadsbild.

4. Fråga din bokförare om kilometerersättning och dagtraktamenten

Om du undrar huruvida du eller dina anställda har rätt till kilometerersättning eller dagtraktamente är din bokförare rätt person att konsultera. Beloppen fastställs årligen och varierar beroende på land (i vissa fall till och med beroende på stad) och det finns dessutom en del branschspecifika bestämmelser, så det är inte alltid lätt att göra rätt. Vi informerar våra kunder om årets eurobelopp för heldagstraktamenten, partiella dagtraktamenten och kilometerersättningar i början av varje kalenderår.

5. Spara tid – ta hjälp med rapportering och dokumentation

Det är alltid bäst att ingå avtal skriftligen, inte minst för att ha sitt på det torra i händelse av en konflikt. Vi på Bäck & Vilén vill göra det så lätt som möjligt för dig att koncentrera dig på ditt företags kärnverksamhet och därför hjälper vi dig med till exempel arbetsavtal, hyresavtal och skuldebrev. Vi har koll på terminologin, erbjuder mallar och formulerar skriftliga avtal. Vi tar också hand om behövlig rapportering och gör protokollunderlag som du enkelt kan underteckna, så att din tid kan användas till det som du gör bäst.

Kontakta oss om du och ditt företag behöver hjälp med någon av dessa punkter, så löser vi det tillsammans.