Aktuellt

8 skattetips för att maximera julglädjen

Om man för en gångs skull har lyckats vara riktigt förutseende och organiserad har man kanske spikat datum för julfesten före valborg, haft festlokalen bokad sedan midsommar och menyn fastslagen sedan september. För att inte tala om julklapparna som man givetvis hann fixa redan under sommarsemestern.

Inte riktigt där än? Då blir det säkert riktigt bra i alla fall. Men innan man ger sig ut på stan för att styra ihop allt kan det vara värt att läsa på om hur det fungerar med avdrag för julfest och julgåvor – det känns ju trots allt lite lättare att visa sin uppskattning för personalen om man samtidigt kan dra av lite kostnader.

Vi ska försöka svara på några frågor som brukar dyka upp när julen närmar sig.

8 skattetips inför jul 🎁🎄

  • Julfest för hela personalen = avdragbar i inkomst- och momsbeskattning, så länge den är skälig och sedvanlig.
  • Julfest för hela personalen med avec = avdragbar i momsbeskattning endast vad gäller personalen. I inkomstbeskattningen kan det vara skäligt och sedvanligt att ha med de bättre hälfterna också, men se upp för en alltför frikostig bjudning.
  • Julfest för samarbetspartners och kunder = representation som är icke-avdragbar i momsbeskattningen och endast avdragbar till hälften i inkomstbeskattningen.
  • Julgåvor till personalen, max 100 euro inkl. moms per person = avdragbart i inkomstbeskattningen, men inte i momsbeskattningen.
  • Julgåvor till enstaka affärskumpaner och kunder = representation som är icke-avdragbar i momsbeskattningen och endast avdragbar till hälften i inkomstbeskattningen.
  • Julgåvor innehållande alkohol till affärskumpaner och kunder = representation som är icke-avdragbar i momsbeskattningen och endast avdragbar till hälften i inkomstbeskattningen.
  • Reklamgåvor och julgåvor som ges till en större grupp, max 50 euro inklusive moms = vanligen avdragbara i momsbeskattningen och inkomstbeskattningen
  • Julbonus = lön, alltid!

Fritt fram för julfest för personalen – så länge den är sedvanlig och skälig

Personalfester ses vanligtvis som en del av normal företagsverksamhet, förutsatt att hela personalen (eller åtminstone hela avdelningen eller enheten) är bjuden och att det är företaget som har bestämt tid och plats för festligheterna. Dessutom heter det att personalförmånen ska vara sedvanlig och skälig, så grisfest på Mallorca får vi nog i alla fall glömma.

Kostnaderna för julfesten såsom hyra för festlokal, mat och dryck, program och gemensam transport till och från platsen är i regel avdragbara såväl i inkomstbeskattningen som i momsbeskattningen.

Personalfest varje lillördag och fredag tycker beskattaren inget vidare om – det var ju det där med sedvanlig och skälig – men tre, fyra fester om året brukar till och med skattebjörnen anse är lagom. Det är alltså helt i sin ordning att bjuda personalen på julfest, vårfest och kick-off efter sommarsemestern när det går bra för företaget!

Har det gått riktigt bra under året vill man kanske brassa på och tacka personalen lite extra genom att också bjuda in de bättre hälfterna till julfesten. Det går bra det också, men eftersom den bättre hälften inte riktigt kan anses höra till personalen kan man inte dra av all moms, och dessutom får man fundera lite extra på vad som är skäligt. Det gamla bokförarskämtet lyder: Den bästa avecen är en konjak eller likör! (Är det bara personal med på festen får man avdrag för spriten, men är personalens partners också inbjudna kan det bli värre.)

Om man bjuder samarbetspartners och kunder på julfest kallas det representation. Representationsfester kan i och för sig vara roliga de också, men i inkomstbeskattningen är de bara hälften så roliga som personalfester – och i momsbeskattningen är de inte roliga alls. Företaget får med andra ord inget momsavdrag alls för representationsutgifter och i inkomstbeskattningen får man bara dra av halva utgiften. Dessutom ska man hålla reda på vem man har bjudit ifall beskattaren vill reda ut om det faktiskt varit motiverat att bjuda in de här festdeltagarna.

Om beskattaren får bestämma ska julklappssäcken helst innehålla en fysisk sak

Om det när det gäller personalfester kan vara svårt att avgöra vad som är sedvanligt och skäligt är det i alla fall lätt att avgöra vad som är skäligt och sedvanligt gällande julklappar till personalen. Beskattaren har varit hygglig nog att besluta att 100 euro är en skälig summa att spendera på en gåva, men inte mer! Dessutom preciserar beskattaren att en julklapp faktiskt ska vara en sak och inte pengar eller presentkort. Är presentkortet begränsat till att gälla några få produkter kan det gå an: om mottagaren av presentkortet till butikskedjan endast får välja mellan julskinka, tofu eller fisk – då funkar det.

Så länge gåvan är sedvanlig och skälig får företaget dra av den i inkomstbeskattningen, men momsavdrag blir det inget av.

Julgåvor till andra, till exempel till en kund, bokförare eller revisor, anses vanligen vara representation. Och då är vi igen inne på det där med att man bara får dra av hälften i inkomstbeskattningen och att man inte får göra något momsavdrag alls.

Trycker man däremot sin logo på julgåvan och håller sig till ett värde på under 50 euro inklusive moms och dessutom delar ut gåvorna lite till höger och vänster, kan man kalla det en reklamgåva. Det tycker beskattaren är riktigt skäligt – åtminstone så länge gåvan inte innehåller alkohol. Och råkar det sig så att ditt företag säljer eller tillverkar alkohol kan man väl se till och med en alkoholhaltig gåva som en reklamgåva, bara den inte är för dyr. Annars är alkoholgåvor alltid representation. En skälig reklamgåva kan man få avdrag för i både moms- och inkomstbeskattningen.

Julbonusen innebär klirr i kassan för både personalen och Skatteförvaltningen

Julbonusen som delas ut till personalen är alltid lön – inget snack om saken! Julbonusen brukar vara uppskattad av personalen, även om de måste betala skatt för den.