Skattedeklarationsdags! Behöver du göra något och vad kan man riktigt dra av? Vilka tjänster berättigar till hushållsavdrag? Utöver företagets skattedeklarationer så hjälper vi gärna till också med den privata skattedeklarationen.
Lämna in deklarationen i tid
Den förhandsifyllda skattedeklarationen dyker upp i postlådan och i MinSkatt senast den 27 mars. För rörelseidkarna och jordbrukarna samt deras makar är inlämningsdagen i många fall redan 1.4, för privatpersoner är det 15.4, 22.4 eller 29.4 som gäller. För att undvika förseningsavgifter är det viktigt att deklarationen är framme hos Skatteförvaltningen i tid.
Tips! Ett fungerande system för hur du förvarar och sparar dina uppgifter under årets gång minskar deklarationsstressen. Gör det till en vana att spara alla uppgifter på ett och samma ställe, så underlättar du både för dig själv och bokföraren när det är dags att deklarera.
Kontrollera uppgifterna
Kontrollera alltid att uppgifterna på den förhandsifyllda deklarationen stämmer. Ofta stämmer uppgifterna om till exempel löneinkomster, men det är alltid skäl att kontrollera att också de uppgifter som finns färdigt ifyllda på deklarationen stämmer. I bästa fall stämmer alla uppgifterna och finns det heller inget att lägga till eller korrigera så behöver man inte skicka in deklarationen.
Inkomster och avdrag – har du koll på de här?
Ofta finns det både inkomster och avdrag som du behöver lägga till. Till inkomsterna kan du till exempel behöva lägga till försäljningsinkomster och hyresinkomster. Kom också ihåg att du från inkomsterna har rätt att dra av kostnader som anknyter till inkomsterna.
Vanliga avdrag som kan läggas till den förhandsifyllda skattedeklarationen är bland annat:
- Arbetsrumsavdrag
- Avdrag för arbetsredskap och dataanslutning
- Resekostnader (enligt billigaste färdmedel, vanligen kollektivtrafik).
Alla löntagare får automatiskt ett avdrag på 750 euro för förvärvandet av inkomst. Här ingår bland annat kostnader för arbetsrum, arbetsredskap, dataanslutning och resekostnader. Ifall du har högre utgifter än 750 euro så ska du deklarera dessa för att få större avdrag än 750 euro (som dras av automatiskt).
Observera att också företagare har rätt till avdrag för resekostnader mellan hemmet och arbetsplatsen, utöver att du kan få ersättning från företaget eller tilläggsavdrag för resekostnader i arbetet.
Hushållsavdrag. Avdraget gäller ifall du köpt arbeten som exempelvis städ- eller renoveringstjänster till ditt eget eller dina föräldrars eller mor-/farföräldrars hem eller din fritidsbostad. Hushållsavdrag fås också för fysioterapi och ergoterapi som ges i hemmet. Från och med den 1 januari 2025 är maximibeloppet 1 600 euro per person i hushållsavdrag. Makar kan få sammanlagt högst 3 200 euro i avdrag per år. Du kan fortfarande få ett förhöjt hushållsavdrag för avstående från oljeuppvärmning. Avdraget är 60 procent av arbetets andel och högst 3 500 euro per år.
Du kan beviljas underhållsskyldighetsavdrag om du betalar underhållsbidrag för ditt barn. Det ska finnas ett avtal som socialnämnden bekräftat eller ett domstolsbeslut om underhållsbidraget. Avdraget är ⅛ av beloppet som du har betalat. Avdraget är dock högst 80 euro per minderårigt barn per år.
Lån och räntor
Kontrollera också att uppgifterna om lån och betalda räntor stämmer. Har du lyft lån för att skaffa inkomster, till exempel för att köpa en investeringsfastighet, så kan räntorna för lånet vara avdragbara. Ränteavdragen för bostadslån kan från och med 2023 inte längre dras av i beskattningen, samma gäller räntor på skuld för första bostad.
Vi kan skattedeklaration på våra fem fingrar – dessutom tycker vi att det är roligt!
Känns det fortfarande svårt? Ta kontakt med din bokförare så hjälper vi dig att lämna in deklarationen och säkerställer att du får de avdrag du har rätt till.
Läs mer om skattedeklaration och avdrag på Skatteförvaltningens sidor: Deklarera och kontrollera avdrag – vero.fi
Observera att beloppen och avdragen i texten och det som deklareras nu i vår gäller för skatteåret 2024.