Aktuellt

Digital satsning ger BBJ Gräv tid att fokusera på det de gör bäst

Lokala familjeföretaget BBJ Gräv erbjuder helhetslösningar inom jordbyggnad. Hit hör bland annat vatten- och avloppsledningar, vägar, hus- och hallgrunder. Till tjänsterna hör också muddring ute till sjöss samt transporter av olika slag, som grus och matjord. De flesta arbeten utförs i Österbotten men företaget har även flera projekt i huvudstadsregionen.

De senaste åren har BBJ Gräv haft en snabb tillväxt och håller nu på att erövra en geografiskt sett allt större marknad. På fem år har man lyckats mer än fördubbla omsättningen. Samtidigt har man genomfört ett generationsskifte och vd Simon Burman har fått axla ett allt större ansvar i den växande verksamheten. 

– Vi har växt successivt och har runt 15 anställda idag. I takt med att man växer ökar också pappersmängden kraftigt. 

I fjol tog man därför beslutet att göra en stor satsning på digitalisering. Som en del av detta tog man med hjälp av sin bokförare Bäck & Vilén i bruk digitala bokföringsprogrammet Fennoa. Samtidigt började man använda ett tidsrapporteringsprogram för de anställda. 

– Vi ville underlätta och förenkla bokföringen och faktureringen. Tanken var att kunna lägga mindre fokus på pappren och i stället få mer tid över till vårt arbete. 

Från att ha skött allt via papper har företaget nu allt material, och alla funktioner som behövs för ekonomiförvaltningen, i ett och samma program. De anställdas tidsrapportering är integrerat med Fennoa. Jämfört med tidigare är bokföringsprocessen nu mycket effektivare, konstaterar Burman.

– Att ha allt på datorn och slippa pappersarbetet har inneburit en otrolig tidsbesparing. Tiden vi sparar kan vi använda effektivt till det vi är bra på. Att digitalisera bokföringen var ett stort steg, men det har underlättat jättemycket för oss. Med facit på hand borde det ha gjorts för länge sedan!

Fennoa ger också Burman bättre verktyg för att skapa översikt och kunna styra företaget. Programmet är webbaserat och en internetuppkoppling är det enda som behövs för att använda det.

– Uppföljningen är snabbare och jag ser i realtid ungefär var företaget befinner sig hela tiden. Oavsett var jag befinner mig kan jag gå in och se räkningar och betala fakturor och får på så vis arbetet att gå framåt. 

En smidig övergångsprocess

Övergången från pappersbokföring till digital gick sist och slutligen smärtfritt, säger Burman. 

– Det var en smidig process och att komma i gång var enkelt. Jag önskar att vi tagit i bruk det tidigare. Vi har haft ett bra stöd av vår bokförare Gabriella som ger oss jättebra support. Håkan har också hjälpt oss mycket, speciellt i början när vi skulle komma i gång med Fennoa. 

BBJ Gräv har varit kund hos Bäck & Vilén i över tio års tid. Förutom övergången till Fennoa har bokföringsbyrån hjälpt företaget säkra finansiering för digitaliseringsprojektet samt erbjudit stöd och konsultering med generationsväxlingen. Bäck & Vilén sköter även löneräkningen för BBJ Gräv. 

– Vi är mycket nöjda med samarbetet. Gabriella har skött allt med bravur, vi kan ringa henne vilken tid som helst på dygnet och hon har svar på tal.

– En revisor sa en gång till mig ”Simon, kanske det är bäst att du kör grävmaskin” – och det hade han rätt i, skrattar Burman. Jag kan varmt rekommendera andra företagare att övergå till digital bokföring, så att de kan lägga fokus på det de gör bäst.

På bilden: Simon Burman / BBJ Gräv

Läs mer

Förenkla bokföringen! Läs mer om digital bokföring