Aktuellt

Tunnplåtsexperten Finlands Takplåt fick en smidig start tack vare Bäck & Viléns konsulterings- och bokföringstjänster

Sedan april i fjol är Göran Eklund ägare till Finlands Takplåt – Suomen Peltikate, före detta Luodon Peltikate, som han driver tillsammans med sin fru Annica. Företaget finns i Smedsby och specialiserar sig på bearbetning av tunnplåt. Finlands Takplåt tillverkar hållbara och måttbeställda plåttak men även olika slags lister och tillbehör som stuprör och stegar. Bland kunderna finns såväl hemmafixare som byggföretag och plåtslagare. Snabb och pålitlig service är några av företagets styrkor.

Eklund har lång erfarenhet av metallbearbetning men hade ingen tidigare erfarenhet av företagande när han tog över verksamheten. Han insåg att han behövde hjälp och tog kontakt med Per Vilén på Bäck & Vilén.

– För 20 år sedan deltog jag i en föreläsning där Per föreläste. Han verkade kunna sin sak och jag tänkte att han nog kan hjälpa mig med all byråkrati kring bolagsstarten, skrattar Eklund.

Sagt och gjort: Bäck & Vilén hjälpte Eklund med allt från konsultering kring köpet och att registrera bolaget, till att komma i gång med verksamheten.

– Jag har haft stor nytta av Bäck & Viléns tjänster, speciellt i början när jag skulle börja på och få allting att rulla, men även som stöd i köpprocessen. Per läste köpepappren, var med i förhandlingarna och när köpet gjordes. Det kändes tryggt att ha en expert med.

Lättskött bokföring och smidig fakturering med digitalt bokföringsprogram

Tillsammans med sin bokförare Bäck & Vilén använder Eklund digitala bokföringsprogrammet Fennoa för att sköta företagets bokföring. I Fennoa har Eklund allt det material han behöver för bokföringen på ett och samma ställe. Programmet har alla funktioner som behövs för att sköta bokföringen, bland annat fakturering, försäljningsreskontra, mottagning och godkännande av inköpsfakturor, reseräkningar och kontouppgifter. Eklund säger att han är nöjd med funktionerna.

– Jag använder i första hand programmet för att sköta faktureringen och följa upp fakturornas status. De flesta fakturor jag skickar är e-fakturor. Faktureringen är mycket smidig, jag har svårt att tro att det skulle kunna vara enklare. Det är också enkelt att följa upp kassaflödet och se hur mycket pengar det kommer att finnas på kontot ett visst datum.

När det administrativa arbetet med bokföringen minskar blir det också mer tid över till annat. Före ägarbytet var det tre personer som skötte företaget, berättar Eklund.

– Jag är ensam men klarar ändå av att utföra samma jobb som tre personer gjort förut, så visst känns det som ett effektivt system.

Fördelarna är många och Eklund tror att så gott som alla företag kunde ha nytta av ett digitalt bokföringsprogram.

– Alla behöver kunna skicka fakturor och alla har räkningar som ska betalas, oavsett vilket slags företag det handlar om. När du har allt material och funktioner på ett och samma ställe är det mycket enklare att se helheten. En stor fördel är också att programmet är webbaserat. Jag kommer åt uppgifterna var som helst, det enda som behövs är en dator med internetuppkoppling.

Samarbetet med Bäck & Vilén fungerar bra och Eklund uppskattar framför allt den känsla av bekymmersfrihet som kommer av att utlokalisera bokföringen till en expert på området.

– Vår huvudsyssla är att sälja och tillverka plåt, vi är inga bokförare. För att vi ska kunna koncentrera oss på vårt jobb behöver bokföringen bara fungera utan bekymmer – och det har den gjort. Bäck & Vilén sköter sitt jobb väl, de svarar i telefon när man har frågor och det är enkelt att få hjälp när det behövs.

På bilden: Johan Hällmark och Göran Eklund

Läs mer om digital bokföring